Wat we kunnen leren van helderzienden

Ik weet nog goed dat ik als jongetje van veertien door mijn moeder werd meegenomen naar een ‘paranormale beurs’. De lokale sportzaal was ingericht als markthal, bordenvol helderzienden, healers, mediums, astrologen en andere paragnosten. Ter plekke boden ze een reading aan, verkochten ze tools en adviezen. Ik was een sceptisch jongetje en vond de hele bedoeling maar wat vreemd, tot mijn moeder me voor een ‘bekende helderziende’ plantte. Nadat er een minuut was verstreken legde de beste man mijn meest persoonlijke strubbelingen bloot alsof het niets wat.   

Deze ervaring was voor mij zo krachtig, dat ik als puberjongetje overtuigd was van het bestaan van een paranormale gave. Maar tijdens mijn studie kwam de scepsis terug, naarmate ik leerde over de technieken die illusionisten al eeuwenlang toepassen. Daarnaast was er nog geen enkele studie die overtuigend bewijs heeft geleverd voor het bovennatuurlijke. Hoe graag ik ook wilde geloven in iets dat wij niet weten, het bewijs blijft uit.

Hoe verklaar je dat dan?

En toch blijven er talrijke verhalen rondgaan, eindigend met de vraag ‘hoe verklaar je dat dan?’. Mensen willen graag geloven dat een ervaring niet 100% toeval is. Zelfs als dat niet blijkt te kloppen, mensen voelen zich fijn bij het idee.

In plaats van te kijken naar wat we niet weten begrijpen aan helderzienden en wat we niet kunnen verklaren, kan je de vraag ook omdraaien. Wat kunnen we wel begrijpen van de technieken van een helderziende?

Cold reading

Helder zien is geen magie. Een van de grootste succesfactors van een goede reading is wat men ‘close reading’ noemt. Helderzienden maken gebruik van talloze technieken, maar in de kern komt het er op neer dat de persoon die een reading krijgt degene is die hetgeen wat de helderziende zegt betekenis en relevantie geeft.

Non verbale communicatie

Enkele technieken die helderzienden toepassen hebben te maken met een scherpe observatie van non verbale kenmerken. Waarzeggers zijn uitstekende mensen lezers. Uit jouw uiterlijk en houding kunnen ze allerlei informatie ontrafelen over je stressniveau, levensfase, je sociale klasse, vaardigheden, intelligentie, noem maar op!

Subtiele signalen

Ook zullen helderzienden goed op subtiele signalen letten. Bijvoorbeeld een klein knikje wanneer je een vraag beantwoord of het schuifelen op je stoel. De manier waarop jij reageert geeft een helderziende veel informatie of hij op het goede pad zit of zijn formulering bij moet sturen. Een waarzegger is goed in het stellen van verhulde vragen. Daardoor laat hij jou zelf een deel van het antwoord op jouw eigen vraag beantwoorden.

Met een aantal scherpe opmerkingen aan het begin van de reading over feiten die relatief makkelijk aan jou zijn af te lezen, creëert de waarzegger meteen vertrouwen. En daardoor kan hij of zij in het vervolg ook best een gokje wagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *