Voordelen van een warm bad

Badderen wordt al eeuwen lang gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de Romeinse badhuizen, de hamam uit het Midden-Oosten of de geneeskrachtige baden uit het oude Azië. Niet alleen werd het gezien als ontspanning of een manier om sociale contacten te behouden; de geschiedenis leert ons ook dat een warm bad een verrijking is voor zowel lichaam als geest. Tegenwoordig hoeven we ons huis gelukkig niet meer uit om te kunnen genieten van een warm bad. Veel mensen hebben zelf een bad of een hottub. Een van de voordelen is bijvoorbeeld het verbranden van calorieën. Een uurtje dobberen in je hot tub werkt dus niet alleen ontspannend maar je valt er ook nog eens van af!

Verbeterde nachtrust

Een warm bad zorgt er bij veel mensen voor dat ze makkelijker in slaap vallen. Tijdens het nemen van een warm bad stijgt je lichaamstemperatuur namelijk. Dit betekent dus dat het ook weer moet afkoelen. En dat afkoelingsproces gebeurt ook voordat je gaat slapen. Dus wanneer je lichaam af begint te koelen na een warm bad betekent dat voor je hersenen niet veel meer dan: slapen! Je spijsvertering vertraagt, je lichaam begint melatonine aan te maken en voor je het weet ben je klaar om in slaap te vallen. Je lichaam bereidt zich voor op een heerlijke nachtrust.

Goed voor je spieren

Als je last hebt van spierpijn is een warm bad een geschenk uit de hemel. We hebben er allemaal wel eens last van, dat we onszelf net even overschatten in de sportschool. Om vervolgens de volgende dag wakker te worden met onschuldige maar zeer vervelende spierpijn. Een warm bad, zoals hottubs, zal de pijn niet volledig wegnemen, maar het doet je spieren zeker goed. Een warm bad stimuleert namelijk de bloedsomloop waardoor je spieren even kunnen ontspannen. En dankzij de versnelde stofwisseling worden beschadigingen ook sneller hersteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *