Veilig gebruik van mondkapjes

Mondkapjes zijn in onze samenleving niet meer weg te denken. Al bijna 2 jaar dragen de meeste mensen ze dagelijks. Maar hoe gebruik je ze nu eigenlijk op een veilige manier?

Wanneer en hoe gebruik je een mondkapje?

De rede waarom de meeste van ons een mondkapje moeten gebruiken is natuurlijk al een tijdje bekend. Corona heeft ons leven aardig veranderd. Zeker wanneer we zelf een positieve test hadden via bijvoorbeeld Coronatestnederland.nl kreeg bij velen het leven even een andere draai. We hebben vanuit de overheid en het RIVM heel wat adviezen gekregen wat we het beste konden doen en 1 daarvan is het dragen van een mondmasker

Over de manier waarop een mondmasker gedragen moet worden ontstaat nog wel eens wat verwarring. De enige goede manier is het over mond en neus te dragen op zo een manier dat het ook je kin bedekt. Het is dus belangrijk dat je een passend mondmasker draagt wanneer je er een op moet zodat het je ook goed en voldoende beschermt. Ondertussen is er een ruim assortiment aan mondmaskers te verkrijgen in vele kleuren en maten. Je hebt ze die geschikt zijn voor eenmalig gebruik maar ook die je kunt uitwassen.

Een mondmasker dragen is niet heel fijn maar zorg er wel voor dat je het goed draagt. Verschoon het ook om de 3 uur wanneer je het de hele dag zou moeten dragen of verwissel in ieder geval met regelmaat zodat je niet constant hetzelfde draagt. Wanneer je hem op hebt gehad, in je tas of zak hebt gedaan en het daarna weer opzet is het eigenlijk al zo dat het je niet meer voldoende beschermt. Zorg dus dat je er meerdere bij je hebt. Wanneer je mondmaskers gebruikt die je kunt hergebruiken zorg dan dat je ze op een hoge temperatuur was. Bij voorkeur op 60 graden maar als het even kan zelfs op 90 graden. Dit is de beste temperatuur om eventuele bacteri├źn te doden.

Maskers met een keurmerk

Er zijn maskers met een keurmerk welke aangeraden worden. De meeste mensen zullen dan ook een Ffp2 masker kopen. Dit keurmerk zit zowel op de mondmaskers die je na 1 keer gebruikt te hebben moet weggooien als op mondmaskers die je kunt wassen en daarna weer kunt gebruiken. Het is dus niet zo dat het 1 bepaald masker is wat het ffp2 merk draagt. Er zijn er veel en veel meer. Het is in ons land niet verplicht om een mondmasker te dragen wat voorzien is van een keurmerk. Bij sommige beroepen is het wel verplicht. Er zijn zelfs ffp2 maskers die een filter bevatten. Je kunt het filter dan vervangen zodat je extra beschermd bent. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *