Tuinmeubelen onderhouden doe je zo

Met het koude en regenachtige weer van de afgelopen dagen zal je waarschijnlijk -net als ik- veel wegdromen over de eerste zonnestralen die we in het voorjaar weer kunnen verwachten. Hoewel dat nog heel veel weg lijkt, begint het seizoen eerder dan je denkt. Hetzelfde geldt voor de start van de verkoop van tuinmeubelen. Om er zeker van te zijn dat je jouw nieuwe tuinset op tijd binnen krijgt om optimaal van het lentezonnetje te kunnen genieten kun je deze het best al in februari of maart aanschaffen. Tegenwoordig vind je online een gigantisch aanbod van tuinmeubelen en zit er dus altijd wel iets voor je tussen. Om tuinmeubelen zo lang mogelijk mee te laten gaan, moet je deze goed onderhouden. Hoe je dat doet lees je hieronder.

 

Onderhoud van metalen tuinmeubelen

Tuinmeubelen zijn in verschillende materialen te verkrijgen, waaronder metaal. Deze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar zijn ook nog eens goed bestand tegen weer en wind. Een win-win situatie dus. Ga wel na van welke metaalsoort de meubelen zijn gemaakt. Gegalvaniseerd metalen meubelen zijn beschermd tegen roesten door een laagje zink en hebben bijna geen onderhoud nodig. Hetzelfde geldt voor gepoedercoate stalen meubelen. Het frame is bedekt met een coating dat vocht en vuil afstoot. Een krasje of beschadiging zou wel een roestplek kunnen worden, dit kun je bijwerken met een lakstift.

 

Onderhoud van kunststof tuinmeubelen

Kunststof is in principe goed bestand tegen weersinvloeden, maar kunnen na verloop van tijd toch dof en vuil worden. Veel tuinmeubelen zijn gemaakt van kunststof omdat je er super veel kanten mee op kunt en in oneindig veel kleuren leverbaar zijn. Kunststof meubelen kun je het best even insprayen met protector spray, waardoor vocht en vuil minder makkelijk in het materiaal trekt. Maak de meubelen een of twee keer per jaar goed schuin met een mild schoonmaakmiddel en zachte borstel. Ga niet aan de slag met een hogedrukspuit of chemische schoonmaakmiddelen. Voor een extra lange levensduur zet je de meubels in de winter het best binnen of onder een zeil.

 

Onderhoud van houten tuinmeubelen

Of je nu tuinmeubelen hebt van vurenhout, eikenhout, essenhout of een andere soort, ze hebben goed onderhoud nodig. Maak je daarom twee keer per jaar goed schoon met een zachte borstel en speciale reiniger. Wrijf de meubels daarna in met een dikke laag olie, het liefst met een borsteltje. Na een kwartiertje intrekken veeg je het laagje olie met een droge doek weg  en jouw meubels zijn weer een half jaar bestand tegen weer en wind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *