Alles over de elektrische fiets

De elektrische fiets heeft sinds zijn eerste echte opkomst in Nederland begin jaren 2000 een enorme groei doorgemaakt. Zowel in publiek als in soorten, prijscategorieen en mogelijkheden is er veel veranderd. De elektrische fiets combineert spierkracht met een elektrische motor, waardoor je gebruikt kunt maken van zowel trapondersteuning als een booster, te gebruiken tijdens het fietsen, het lopen naast de fiets een heuvel op, of bijvoorbeeld om de fiets omhoog te tillen een fietsenrek in. Overal is aan gedacht, en de fiets blijft zich steeds verder ontwikkelen. 

Hoe begon het?

Toen de elektrische fiets in de eerste instantie op de markt kwam werd dit echt gezien als een luxeproduct. Vanwege de hoge prijzen door de nog niet ver ontwikkelde productiemogelijkheden werd de fiets eigenlijk uitsluitend gebruikt in de praktijk voor ouderen en mensen met een fysieke aandoening. Door de ondersteuning van de motor en trapondersteuning is er minder kracht nodig wat het fietsen voor deze mensen enorm verlicht, zonder dat zij zich hiervoor in andere verkeer mhoeven te bevinden of een rijbewijs nodig hebben. De elektrische fiets combineert de mobiliteit en flexibiliteit van de fiets als vervoersmiddel met het gemak vaan een brommer of scooter: ideaal als je fysiek niet sterk genoeg bent om met wind tegen en een boodschappentas aan je stuur lange afstanden te fietsen. 

Nieuwe ontwikkelingen

Al snel begon een bredere groep mensen daarom interesse te tonen in de mogelijkheden van de elektrische fiets: want ook met een of meerdere kinderen achterop is door weer en wind trappen niet altijd makkelijk. Ondertussen nemen de mogelijkheden qua materialen, productie en daarmee prijscategorieen ook rap toe. Hierdoor werd het voor veel meer mensen waarvoor de elektrische fiets niet essentieel is toch mogelijk om er een aan te schaffen. Hoewel dit zo nu en dan kan leiden tot irritatie bij mede-fietsers, door de snelheid die niet lijkt te kloppen met hoe hard iemand trapt waardoor je snel onverwachts ingehaald kan worden, zijn veel mensen erg blij met de toegenomen toegankelijkheid van de elektrische fiets. Naast de ontwikkelingen aan de fiets zelf is er ook qua design meer mogelijk: een elektrische fiets dames vind je nu bijvoorbeeld ook sneller in een leuke kleur. 

Een nadeel aan vroege elektrische fietsen was het gewicht van de motor; waar de fiets in elektrische stand heerlijk licht fietst vanwege de ondersteuning, is deze juist door deze motor erg zwaar wanneer de accu leeg is of men zonder motor wenst te fietsen. Ook dit is gelukkig snel verbeterd: de motors die worden gebruikt worden steeds kleiner en lichter, waardoor deze op betere zwaartepunten geplaatst kunnen worden en de fiets ook zonder motor goed te gebruiken is. Ideaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *